Ujjayi Pranyama “Αναπνοή του ωκεανού”

Υπάρχουν πολλές μορφές αναπνοής στη γιόγκα (που ονομάζονται πραναγιάμα). Μερικές είναι πολύ ενεργές και διεγερτικές, και υπάρχουν στιγμές που αυτές οι πραναγιάμας είναι πολύ ευεργετικές. Αλλά για να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι το σύστημα ανάπαυσης και πέψης, χρειαζόμαστε την αργή, βαθιά πραναγιάμα που είναι γνωστή ως Ujjayi. 

Η σανσκριτική λέξη ujjayi , προέρχεται από το πρόθεμα ‘ud’ που σημαίνει προς τα επάνω ή επέκταση και από τη λέξη ‘jaya’ που σημαίνει νικηφόρος.

Στην Ujjayi Pranayama, ο αναπνευστικός κύκλος εκτελείται από τη μύτη και με το στόμα κλειστό, Με μερική φραγή της γλωττίδας, φανταζόμαστε την αναπνοή να εισέρχεται και να εξέρχεται από το λαιμό, μέσα από μία μικρή σχισμή. Αυτή η μικρή οπή στην γλωττίδα παράγει –κατά την αναπνευστική διαδικασία έναν απαλό συριγμό. Στην εισπνοή παράγεται ο συριστικός ήχος ‘σσσσσς’ και την εκπνοή ο ήχος ‘χχχχχχ’.

Ο ήχος είναι παρόμοιος με αυτόν ενός κύματος που σκάει στην ακτή και πάλι γυρίζει πίσω στην θάλασσα (ίσης διάρκειας, ήρεμο και απαλό). Είναι σημαντικό οι φωνητικές χορδές να μην είναι ενεργές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα στοιχείο βουητού στον ήχο.

Τεχνική:

Σε οποιαδήποτε άνετη θέση (ύπτια, καθιστή), παρατηρούμε τη φυσική κίνηση του αέρα μέσα και έξω από το σώμα. Φέρνουμε το νου μα, στην περιοχή του λαιμού. Φανταζόμαστε μια μικρή σχισμή , από την οποία ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται  ( σύσπαση γλωττίδας). Η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά και επιμηκύνεται. Παρατηρούμε τον απαλό ήχο που παράγει η Ujjayi τόσο στην φάση της εισπνοής όσο και στη φάση της εκπνοής. 

Αναπνέουμε εκτελώντας θωρακική θωρακική αναπνοή. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, κρατάμε σε σύσπαση τη γλωττίδα και στις 2 αναπνευστικές φάσεις (εισπνοή- εκπνοή).

Η εισπνοή-εκπνοή αποτελεί 1 αναπνευστικό κύκλο.

Για αρχή εκτελούμε 12 αναπνευστικούς κύκλους και αυξάνουμε σταδιακά έως 24.

Εκτελούμε διατηρώντας συμμετρία, ανάμεσα στην εισπνοή και στην εκπνοή. Οι προχωρημένοι ασκούμενοι μπορούν να εκτελέσουν την Ujjayi εφαρμόζοντας κράτημα του αέρα.

Σημείο επίγνωσης: η περιοχή του λαιμού-θώρακα

Αντενδείξεις:

  • Άνθρωποι εσωστρεφείς από τη φύση τους, καλό είναι να μην εκτελούν αυτή την πρακτική
  • Άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να συνδυάζουν την πρακτική με κράτημα της αναπνοής
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται αυτός ο τρόπος εκτέλεσης στη διάρκεια της χαλάρωσης 

 

Οφέλη:

  • Ισορροπεί το σώμα, το νου και την αναπνοής
  • Αυξάνει τη θερμοκρασία στο σώμα
  • Χαλαρώνει το νου
  • Επιβραδύνει το ρυθμό της καρδιάς, είναι ωφέλιμη για υπερτασικούς
  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα
  • Βοηθά στις αϋπνίες
  • Οδηγεί σε λεπτοφυείς καταστάσεις το νου 
  • Προετοιμάζει για διαλογισμό

 

Κιουτσουκηλία Ευαγγελια
YOGA INSTRUCTOR